Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
01.03.2015 22:11 - Празнично
Автор: vielichkata Категория: Лични дневници   
Прочетен: 7357 Коментари: 7 Гласове:
1


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
 И така, за пореден път чакам с нетърпение на дойде 3-ти март. За да видя и тая година ли няма да се намери поне един смелчага, който да обяви по телевизора какво точно празнуваме, че вече се обърках. Освободителна война, Освобождение, ама от кого беееее?
  Че мяза на Забвение. 

   



Гласувай:
2



Следващ постинг
Предишен постинг

1. tres1 - Немой с лошо
02.03.2015 10:53
След поредната Руско-Турска война, района на някогашната държава България /или поне част от нея/ се лишава от продължителното османско присъствие. За някои, които се смятат забългари, тя се води освободителна, за други с османизирано или както вече се казва потурчено самосъзнание /на база религия и вероизповедание/ е угнетителна загуба. Така, че всеки гоотбелязва този ден съвсем свободно /демократично/ по избор, в зависимост от гледната точка. Колкото до медиите там точката е една - парична /каквото каже парата - такава е играта/.
Вярное, че тази дата е свързана с още редица детайли, подробности и нюанси, но това е за онези, които проявяват интерес.
Колкото до "смелчагата" и то по телевизията, предложението ви звучи най-малкото много наивно - защо някой сам да си рита столчето на което е седнал, при наличието на толкова много мераклии около него. По такъв начин го тикате в категорията кръгъл глупак, а това не е "лицеприятно".
цитирай
2. christotamarin - Създава се третата българска държава - това празнуваме ..
02.03.2015 15:13
Е, окончателните й граници са определени няколко месеца по-късно ..

Обаче на 3 март 1878 (19 февруари тогава) Султанът окончателно се убеждава, че няма лабаво - Булгаристан ще се отдели. И това си убеждение Султанът изразява в честитка до Царят Освободител по случай рожденият му ден.

И тъй, редът на събитията.

Турция губи войната от Русия.

На 19 февруари е рожденият ден на руският цар. Султанът избира да го поздрави със честитка във вид на предварителен мирен договор. В него се признава, че ще се създаде държава България.

цитирай
3. milady - ХЪ хЪ хЪ ....
02.03.2015 16:29
Пак ...Путешки Профил...
май ревеш за Един.....здрав ..Ритник
оТзаде ...Агент пУтЪо!!!?
Постинг: Да се запознаем!
Автор на постинга: vielichkata
цитирай
4. vielichkata - Лошо или не,
02.03.2015 20:05
малко е дразнещо последните няколко години тенеденциозно да се пропуска онова дребно пояснение след "Освобождение"-то. Лошото е, че медиите са последния проблем в случая, да не говорим, в тях отдавна, ама много отдавна, липсва всякакъв демократичен елемент и свобода. И тъй като аз не съм част от османизираното население, както вече се нарича, а и не смятам турското владичество за просто присъствие, не изпитвам никакво съчувствие към неговата загуба. И след като ще празнуваме Националния празник на България, мисля, че е редно да се изказва до край защо този ден е приет като такъв. И така... :)
цитирай
5. vielichkata - Milady,
02.03.2015 20:06
milady написа:
Пак ...Путешки Профил...
май ревеш за Един.....здрав ..Ритник
оТзаде ...Агент пУтЪо!!!?
Постинг: Да се запознаем!
Автор на постинга: vielichkata



Коментарите Ви са просташки и съвсем не на място.
цитирай
6. merlin68 - "Освобождение, ама от кого ...
03.03.2015 00:36
"Освобождение, ама от кого беееее?"
Ами зависи, понеже живеем във времена на пълна свободия на словото, на този въпрос може да получиш най-различни и противоречиви отговори, при това далеч не само от блогови оратори, но и от професори по история.
Например според проф.П.Цветков, подписаният на 3 март Санстефански договор заменя Османското върховенство с Руско владичество.
Според проф.Пантев обаче ако ние твърдим, че руснаците не са дошли да ни освобождават, а да ни правят руска губерния, то тогава да плюем и по българските опълченци които са им помагали. Нека не забравяме, че след като създават България, руснаците се качват на шлеповете и си заминават, оставят една църква тук, не направят тук руски банки, руски военни бази. Къде е руското командерене, та само след 6-7 години Стамболов се опъва на руснаците. Та ако е заложена такава идея за Задунайска губерния, как е възможно само за 6-7 години България дори да скъса дипломатически отношения с Русия - една позорна страница между другото. Ние днес се прекланяме пред един велик исторически подвиг, нас не ни интересува какво ни внушават в момента. През 1915г. на нас също ни внушаваха, че не сме славяни, по време на ПСВ дори Св. Александър Невски беше преименуван, но това свърши. Онези които са ни поощрявали да се противопоставяме на Русия, в края на краищата са се съюзявали с нея, и англичани, и французи, и американци. Те може и да са се радвали на нашето русофобство, но тайно са ни презирали, и слава Богу, че повечето от българите са се държали по друг начин. Затова 3 март е нашата изначална вселена, да на Берлинския конгрес нещата се промениха - имаме една малка държава, но хайде от нея да извървим пътя до Санстефанска България. Русия не е била длъжна да ни освобождава, а още по-малко да имаме претенцията, че е трябвало да ни освободи в граници които сега някои искат. И ние на този ден не говорим за раболепие или подмазвачество, ние говорим за една историческа благодарност.

И всеки има право да избира кого да слуша
цитирай
7. vielichkata - Да де, ние от край време
03.03.2015 08:13
хем се пънем за свобода на словото, хем го изопачаваме. Балканският кокъл винаги е бил безкрайно апетитен. И всички нови трактовки на историята от онова време са плод отново на нечии интереси. Ако ще третираме Левски, Ботев, Бенковски, Раковски и всички останали, участвали в тоя освободителен процес, като престъпници и "мекерета", които са подронвали "законната османска власт", както прочетох на едно място, то по-добре да плюем и на Вазов, на Захари Стоянов, на Паисий Хилендасрки и на цялата ни история като такава от самото създаване на тая държава, да се огащим в потури, да забрадим жените с фереджета и да се приключва. И така. Честит празник! :)
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: vielichkata
Категория: Лични дневници
Прочетен: 189956
Постинги: 96
Коментари: 53
Гласове: 125
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930